Kanker

Psycho Oncologische Therapie

???

Een aanzienlijk deel (25-50%) van alle patiënten met kanker ervaart tijdens de behandeling, in de controlefase of nadat het hele behandeltraject is afgesloten, zoveel distress dat verwijzing naar een gespecialiseerde psychosociale en/of (para)medische hulpverlener nodig is. Bij kankerpatiënten dient daarom tijdig gesignaleerd te worden of er sprake is van distress. Patiënten dienen hiertoe benaderd te worden vanuit de vraag hoe hun draagkracht (coping) geoptimaliseerd kan worden en hun draaglast verminderd.

Wat zijn de voordelen van hypnotherapie bij mensen met kanker?

  1. Vermindering van stress en angst. Hypnotherapie kan helpen om patiënten met kanker te helpen hun stress en angst te verminderen wanneer zij te maken hebben met de diagnose, behandeling, en het leven met kanker (Hermann et al., 2017).
  2. Vermindering van pijn. Studies hebben aangetoond dat hypnotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn bij mensen met kanker (Girgis et al., 2019).
  3. Verbeteren van de kwaliteit van leven. De vermindering van stress en angst, alsmede de vermindering van pijn, kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van kankerpatiënten (Girgis et al., 2019).
  4. Verbeteren van het herstel. Hypnotherapie kan helpen bij het verbeteren van het herstel en de algehele gezondheid van mensen met kanker (Hermann et al., 2017).
Hermann, A., Pach, D., Eich, W., Jünger, S., & Sattel, H. (2017). Hypnosis in the Treatment of Patients with Cancer. Psychotherapy and Psychosomatics, 86(2), 66-75.
Girgis, G., Ghoneim, M., & El-Naggar, E. (2019). Hypnosis in cancer patients: a systematic review. Supportive Care in Cancer, 27(11), 3933-3945.

Emotioneel is er voor een cliënt met kanker veel te verwerken. Gedachten en gevoelens kunnen soms verlammend werken. De ene mens kan er gemakkelijk over praten de ander heeft een andere vorm nodig om hetzelfde te kunnen uiten. Tekenen, schilderen, beeldhouwen, muziek maken, bewegen, schrijven, ademen, zingen en dansen zijn voorbeelden om op een creatieve wijze de intense emoties over te dragen, te uiten en te verwerken. Vanuit de creativiteit maakt je kennis met het belangrijke communicatiemiddel: de taal van de creatieve uitingen. Je ontdekt hoe helend creatieve uitingen kunnen werken, uit welke bron dit komt en welk een middel dit is om zichtbaar te maken wat er diep van binnen in je leeft. Ook leer je hoe je met de door jezelf gemaakte creaties, zoals tekeningen en schilderingen, in gesprek kunt gaan en daardoor jezelf en je eigen drijfveren steeds beter leert kennen, waardoor je steeds beter gaat functioneren. Door middel van hypnose en het in trance geven van suggesties met betrekking tot kleuren kunnen genezende processen in werking worden gezet. alternatief “de kleurentuin” te maken en deze gericht toe te passen op een cliënt. Creatieve expressie kan troost, steun en kracht geven wanneer woorden tekort schieten. Het is een ideaal middel voor cliënten.

Cancer distress.png Kanker Creative Therapy.png