Prikkelbaredarmsyndroom

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)


Onderzoek en resultaten:

Uit wetenschappelijk onderzoek sinds 1980 en in de praktijk blijkt dat behandeling met hypnotherapie bij PDS helpt. Het behandelprogramma 'Darmmanagement bij PDS', gebaseerd op het hypnotherapeutisch IBS-protocol van professor Peter Whorwell, wordt sinds 1996 met succes in Nederland toegepast. De meeste mensen ervaren door de behandeling een sterke vermindering van de klachten of ze verdwijnen helemaal.

Klachten en Symptomen

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Buikpijn en/of buikkrampen
  • Problemen met de stoelgang: diarree en/of verstopping
  • Opgeblazen gevoel en klachten als opboeren, winderigheid en gerommel in de buik

Overige Klachten:

  • Moeheid
  • Maagklachten
  • Brandend maagzuur
  • Hoofdpijn
  • Pijn in de rug of de zij
  • Pijn bij het vrijen

Het klachtenpatroon bij PDS kan erg wisselend zijn per persoon. En per persoon kunnen de klachten ook per dag wisselen. Vaak verergeren de klachten in periodes van stress en drukte.

Het Buikbrein

Het buikbrein is de centrale schakel in de spijsvertering. Het buikbrein leidt zijn eigen leven, los van de hersenen in het hoofd, maar het communiceert wel met de hersenen. Mocht de serotonineproductie in de darmen verstoord raken, dan wordt ook de serotonineproductie in het hoofd verstoord waardoor men zich down kan gaan voelen. Dit verklaart waarom depressie of angststoornissen vaak samengaan met darmklachten. Andersom krijgt 40% van de mensen met darmklachten last van angststoornissen en soms zelfs een depressie.

Langdurig veel stress kan voor veel problemen zorgen en zelfs aandoeningen veroorzaken. Wat PDS betreft heeft stress direct invloed op de spijsvertering en verklaart de extra klachten tijdens stress.


Centrale Sensitisatie (Bron: Pijn & het Brein)

Het probleem zit'm bij chronische pijn nìet daar waar je de pijn waarneemt in je lichaam, maar 'hogerop in de bedrading': in het centrale zenuwstelsel ( ruggemerg+brein). Een MRI-scan, een röntgenfoto of bloedonderzoek zal niets laten zien dat een oplossing voor Centrale Sensitisatie in zicht brengt. Centrale Sensitisatie valt niet te opereren en er bestaat ook geen medicatie die je kunt slikken om de verhoogde waakzaamheid op te heffen. Als pijn blijft bestaan, dan betekent dit dat er volgens je brein nog steeds gevaar dreigt waartegen je moet worden beschermd, ook al is dit niet daadwerkelijk het geval. Bij Centrale Sensitisatie is de pijn gebleven terwijl de normale hersteltijd van weefsels al (lang) achter je ligt. Bij ongeveer één op de drie mensen met een verhoogd waakzaam systeem speelt er onderliggende traumatisering. Hierbij treedt vaak vermijding op. Vermijding van: - terugdenken aan wat er gebeurde; - de plek waar het gebeurde; - van de personen die betrokken waren; - van handelingen die eraan doen denken; - van tv-programma's waarin iets dergelijks getoond wordt. Pijn is dus een interpretatie van je brein. Pijn is een conclusie van je brein. Pijn wordt gegenereerd door het brein. Zonder brein geen pijn ( maar ook geen leven). De verhoogde waakzaamheid kan logischerwijs afnemen als jij- het bewuste deel van je brein- goed begrijpt wat er aan de hand is. Langzamerhand zal je onbewuste brein ook gaan begrijpen dat er niet zoveel gevaar dreigt als het eerder telkens concludeerde. Een vervaarlijke tijger wordt een gapend poesje. Fotos!!!

Het brein kan nieuwe dingen leren - nieuwe paden aanleggen- en het brein kan dingen afleren.

Wat is Hypnotherapie?

Plaatje Wat is hypnotherapie?

Filmpje Hypnose op recept in ca. 70 nederlandse ziekenhuizen NOS


Behandelprogramma PDS

Tijdens het behandelprogramma PDS wordt gewerkt met:

- Visualisaties ( zoals in het fimpje: Hypnose op recept in ca. 70 nederlandse ziekenhuizen). Deze visualisaties hebben positieve effecten op de darmwerking.

- Ademhalings- en ontspanningsoefeningen, die zowel bijdragen aan ontspanning in je buik als aan totale lichamelijke ontspanning.

- Pijnveranderingstechnieken.

- Anders leren omgaan met stressvolle situaties, waardoor de dikke darm minder prikkels te verwerken krijgt en verkramping en pijn kunnen afnemen.

Kortom:

1: Vermindering van lichamelijke klachten, pijnvermindering en herstel van de stoelgang.

2: Regie over darmfunctie.

3: Vergroting van zelfvertrouwen en stressbestendigheid.

Tijdpad

De behandeling zal ca. 8 tot 14 consulten beslaan van 1 à 1,5 uur per consult. Een consult kost €90. Voor vergoedingsmogelijkheden, zie de zorgwijzer!link!

Voor wie?

Wanneer er een PDS diagnose is gesteld door huisarts of specialist. De diagnose mag niet ouder dan 3 maanden zijn.